Гурилын үйлдвэрлэл

Монгол хүний хоол хүнсний хэрэглээнд гурил, гурилан бүтээгдэхүүн томоохон байр суурь эзэлдэг бөгөөд улаанбуудайн гурилыг стратегийн хүнсний бүтээгдэхүүний ангилалд багтаан үздэг.

Улсын хэмжээнд 2017 байдлаар 942,735 мян. тн үр тариа тээрэмдэх суурилагдсан хүчин чадал бүхий 63 гурилын үйлдвэр, цех байгаагаас 24 гурилын үйлдвэр цех тогтмол үйл ажиллагаа явуулан хийт хүчин чадлын 27%-ийг ашиглан нийт 208,7 мян. тн гурил үйлдвэрлэсэн байна. Үүнээс дээд гурил 47,2 мян.тн, нэгдүгээр гурил 142,25 мян.тн, хоёрдугаар гурил 19,05 мян. тн байна. 

Дотоодын гурил үйлдвэрлэл.тн

Эх үүсвэр: ҮСХ, сарын танилцуулга


2018 оны 1-р сарын байдлаар үр тарианы гурил үйлдвэрлэлийн салбарт 1623 ажиллагсад ажиллаж байна. 

Гурил үйлдвэрлэлийн салбар 

Эх үүсвэр: ҮСХ, сарын танилцуулга

Монгол улсын хүнсний гол нэрийн бүтээгдэхүүн  /2017 оны эхний 9 сар/-ийг энд дарж үзнэ үү

Салбарт 2017 онд хийж гүйцэтгэсэн зарим ажлууд

Хүн амын хүнсний хангамжийг тогтворжуулах, үндэсний үйлдвэрлэгчдийн шилдэг бүтээгдэхүүн, эх орны хөрсөнд ургасан шинэ ургацын дээжийг хэрэглэгчдэд шууд нийлүүлэх нөхцөлийг бүрдүүлэх зорилготой уламжлалт “Намрын ногоон өдрүүд” нэгдсэн арга хэмжээг “Эрүүл хүнс – Эрүүл Монгол хүн” уриан дор 9 дүгээр сарын 19-25-ны өдрүүдэд “Мишээл ЭКСПО” төвд зохион байгуулсан.

Нэгдсэн арга хэмжээний хүрээнд дараах өдөрлөгүүдийг холбогдох төрийн бус байгууллага, мэргэжлийн холбоод, олон улсын хөтөлбөр, төслийн байгууллагуудтай хамтран зохион байгуулав.

Нэгдсэн арга хэмжээний хүрээнд “Эрүүл Монгол хүн” үзэсгэлэнд дотоодын хүнс үйлдвэрлэгч 140 аж ахуйн нэгж, хоршоо, иргэн, “Алтан намар” үзэсгэлэн худалдаанд төмс, хүнсний ногоо, жимс, жимсгэнэ тариалагч 200 гаруй хоршоо, иргэн, аж ахуйн нэгж оролцож, нийт 1 тэрбум орчим төгрөгийн борлуулалт хийсэн дүнтэй байна.

Цаашид хэрэгжүүлэх ажлууд

  • Дотоодын гурилын үйлдвэрүүдийн хүчин чадлын ашиглалтыг нэмэгдүүлж, борлуулалтыг дэмжих зорилгоор гадаад зах зээлд гаргах
  • “Хүнсний тухай” болон “Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах  тухай хууль”-ийн хүрээнд үйлдвэрлэгч нарт хуулийг сурталчлан таниулах, үйлдвэрийн ажиллагсадыг мэргэшүүлэх, дадлагажуулах сургалтуудыг зохион байгуулах
  • Гурил, гурилан бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд чанарын удирдлагын систем, эгзэгтэй цэгийн хяналтын тогтолцоо, зохистой дадал нэвтрүүлэх 
     
Зохиогчийн эрх ©2018 Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яам